Sanatkâr İnsan Başkadır - Karyo Hliso
Yusuf Begtas:

Sanatkâr İnsan Başkadır

Malfono Yusuf Beğtaş
Sanatkâr İnsan Başkadır

Kültürel yönden üretken geçmişiyle bilinen Malfono Abut Zeytun Wiesbaden-Almanya’da yaşayan araştırmacı bir yazardır. Özellikle Süryani müziği konusunda başvurulacak kaynak bir kütüphane gibidir. 

Sanatkar ruhlu bu değerli hocamız, ailesiyle birlikte Mardin’i ziyarete geldi. Hoş geldiler. Sefalar getirdiler. Umarım, tarihi köklerinde, tarihsel anayurtlarında güzel günler geçirirler.

23 Ağustos 2022 Salı günü, parıldayan yıldızların altında Mardin’de birlikte hoş vakit geçirdik. Ortak anılarımızı tazeledik. Geleceğe savrulduk. Hoş sohbet ettik. Karşılıklı neşelendik. Adanmışlık ruhuyla Süryani kültürüne sunduğu kattıklarından ötürü kendisine cani gönülden tebriklerimi sunuyorum. Buluşmamızın anısına, iki Süryani yazarla sinerji yaratarak yayınladığı ‘‘Naum Faik Kawkab Madenho / Doğu Yıldızı Naum Faik’’ isimli son eserini hediye etti.  

Dün geceki sohbetimizden tekrar anladım ki, sanata ve sanatkâr ruha çok ihtiyacımız var. Çünkü sanat, insanın yeteneklerini, yaratıcılığını kullanarak, iç dünyasının renklerini, duygularını en estetik bir sunuşla ifade etme ve başkalarına aktarabilme gücü demektir. Bu güce sahip ressam, müzisyen, şair, yazar, bestekar, eğitmen, vb.. sanatkar ruh taşıyan insan, özü gereği yaratıcıdır. Genellikle başkalarında olmayan üstün algılara, farkındalıklara, duyarlılıklara sahip olur. Sentez yapma ve anlama gücüne sahiptir. Bizim her gün gördüğümüzü o farklı görür ve öyle yorumlar. İç dünyasında uyum ve denge içindedir. Güzel olan büyük sevgi besler. Meraklıdır ve de sorgulayıcıdır. Bu nedenle, köhnemiş düşüncelerin aksine, başkalarındaki güzeli çabuk tanır. Toplum tarafından olduğu gibi kabul edilmek ve de anlaşılmak, sanatkâr insanın en çok arzuladığı şeydir.

Bu nedenle duygusal yapıları ve yaptıkları eserleriyle farklılıklar gösteren sanatkâr/sanatçı ruhlu insanları tanımak ve hayatı onlarla paylaşmak, ayrıcalıktır. Eğer mutlu, üretken ve başarılı bireyler olmak istiyorsak, sanatı kendimizden uzak tutmamalıyız. Sanatın görevini yapmasına bize ışık tutmasına izin vermeliyiz. İnsan nasıl bedenindeki değişiklikleri fark etmek için aynaya bakmaya ihtiyaç duyuyorsa, ruhundaki değişiklikleri fark etmek için de sanata ihtiyaç duyar.

Saygılarla

Yusuf Beğtaş


 
Read more articles

Turkish Articles




Please Leave Your Thinking

Leave a Comment

You can also send us an email to karyohliso@gmail.com