Article - Karyo Hliso
Yusuf Begtas:


Midyat İlçe Sağlık Müdürüne Ziyaret

Malfono Yusuf Beğtaş
Midyat İlçe Sağlık Müdürüne Ziyaret

Karakteristik özellikleriyle topluma mal olmuş şahsiyetler, yaşadıkları şehrin sırlarına erişmiş müstesna insanlardır. Bu şahsiyetler, genellikle doğdukları şehrin ruh derinliğine sahip olur. Şehrin sosyo-kültürel hayatına hizmet etmek, yeni izler bırakmak, onların en büyük heyecanıdır. 

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sertaç Çelebi, Midyat için böyle bir şahsiyettir. Midyat’ın tarihsel ve kültürel kapılarından geçmiş değerli bir yöneticidir. İnsanda insanı gören ve insana değer veren bir şahsiyettir. Yükümlülüklerini bir vefa hissiyatıyla yerine getirmenin gayreti onu yoruyor olsa da, görüş berraklığıyla hizmet sunmanın haklı gururunu yaşıyor. Çünkü ona göre, fark etmek ayrıdır. Fark etmenin bilinciyle davranmak ayrıdır. Dikensiz gülün olmayacağına inan dostunun dostu, memleket sevdalısı bir fikir işçisi gibidir. 

Aslında fikir işçilerinin derdi büyüktür. İnsanlık adına derdi olan fikir işçisinin geceleri uykusuz, gündüzleri çalışarak geçer. Toplumun, insanın, dünyanın tamir edilecek arızaları, dertleri, sorunları olduğu müddetçe fikir işçilerine rahat yoktur. Bir istiridye gibi, karınlarında inci büyütmek için uykusuz kalırlar, hasta olurlar, sancı çekerler.

Doktor Zeyto Haddado Midyat doğumludur. 1975 yılında Midyat’tan Almanya’ya, oradan da Avustralya’ya göç etti. 47 yıllık bir hasretten sonra kesin dönüş yaptı. Bundan böyle Estel- Yeni Mahallede Midyat halkına aile hekimi olarak hizmet sunacaktır.

9 Haziran 2022 Perşembe günü, Midyat İlçe Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Sertaç Çelebi’yi makamında ziyaret ederek, Midyat’a atanan Dr. Zeyto Hadodo’ya sunduğu katkılardan ötürü kendisine teşekkür ve saygılarımı sundum. 

İki doktorumuzla Midyat’ın tarihsel siluetini seyre dalarken, çok hoş vakit geçirdik. Samimi farkındalıktan gelen bir ruh hissiyatı içinde gerilere gittik. Eski anıları tazeledik, canlandırdık. Hasbihal ettik. Midyat’taki anıları yâd ederken hemhal olduk.

Bilinmelidir ki, kültürel farkındalığı yüksek insanlar yaşadığı dönemin çok çok ötesindedir. Hayata zenginlik katar. Hayata bereket olur. Hayata kattıklarıyla, çığır açar. Her daim saygı ve minnetle anılır. Çünkü nefsaniyetin ve maddiyatın dağı ne kadar yüksek olursa olsun, bilimin-kültürün yolu onun üzerinden geçer. 

İnanıyorum ki, kültürel açıdan hayata katkı sunmak, pozitif değer katmak, sorumlu düşünen insanın varoluş sebebidir. Çünkü insanın mutluluğu ve değeri, tükettikleriyle değil, ürettikleriyle doğru orantılıdır. Önemli ve doğru olanın, hayatın zorluk ve örselenmeleri içinde müşfik olmanın ruhunu kaybetmemek, şefkati çoğaltmak, insanın insana şefkat ve anlayışla bakabilmesidir. İnsan onurunu yücelterek… Ve de kutsayarak...!

Ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez (1927-2014) bu konuya değinirken şöyle yazmaktadır: ''Hayat, insanın yaşadıkları değildir; aslolan hatırladığı ve anlatmak için nasıl hatırladığıdır. Anlatmak için yaşadıklarını nasıl hatırlıyorsan, gerçek hayatın o hatırladıklarındır...''

Dr. Sertaç Çelebi’nin değerli şahsında bütün doktorlara şu İrlanda duasını hediye etmek istiyorum.

‘‘Tanrı size her fırtınaya, bir gökkuşağı. Her gözyaşına, bir gülücük. Her kaygıya, bir vaat. Her derde, bir destek. Hayatın verdiği her problemi paylaşacak vefalı bir arkadaş. Her iç çekişe, güzel bir şarkı. Her duaya bir cevap versin..’’

Saygılarımla.

Malfono Yusuf Beğtaş

President of the Syriac Association of Language, Culture and Literature


 
Read more articles

Turkish Articles




Please Leave Your Thinking

Leave a Comment

You can also send us an email to karyohliso@gmail.com