İki Köylü - Karyo Hliso
Yusuf Begtas:

İki Köylü

Alıntıdır
İki Köylü

Bir ormanda iki kişi ağaç kesiyormuş. Birinci adam sabahları erkenden kalkıyor, ağaç kesmeye başlıyormuş, bir ağaç devriprken hemen diğerine geçiyormuş. Gün boyu ne dinleniyor, ne öğle yemeği için kendine vakit ayırıyormuş. Akşamları da arkadaşından birkaç saat sonra ağaç kesmeyi bırakıyormuş.

İkinci adam ise arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında eve dönüyormuş. Bir hafta boyunca bu tempoda çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya başlamışlar.

Sonuç: İkinci adam daha çok ağaç kesmiş. Birinci adam öfkelenmiş:

    “Bu nasıl olabipr? Ben daha çok çalıştım senden daha erken işe başladım. Senden daha geç bitirdim. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Bu İşin sırrı ne?”

İkinci adam yüzünde tebessümle yanıt vermiş:

    “Ortada bir sır yok. Sen durmaksızın çalışırken ben arada bir dinlenip baltamı bipyordum. Keskin baltayla, daha az çabayla daha çok ağaç kesipr.”

Kendimizi gepştirmek, baltamızı bilemektir. Kendimize zaman ayırıp yaşamımızı objektif bir bakışla gözden geçirmektir. Zayıf bulduğumuz alanlarımızı gepştirmek için çaba göstermektir. Bu zihnimizin, ruhumuzun, karakterimizin güçlenmesi için olmazsa olmaz bir koşuldur.

Delfi’deki ünlü tapınakta Sokrates’in şu sözü yer alır:

“İnsan Kendini Tanı” kendini tanımak, şuanda olduğumuz noktayla olmak istediğimiz nokta arasındaki yoldur. Kendini Tanımak kendinizi nasıl gördüğümüz ile başkalarının bizi nasıl gördüğü arasında açık olması anlamına gepr. Bireysel ve iş yaşamımızda başarılı, mutlu ve doyumlu olmak istiyorsak baltamızı bilemek için kendimize zaman ayırmalıyız. 

 

Alıntıdır


 
Read more articles

Turkish Articles




Please Leave Your Thinking

Leave a Comment

You can also send us an email to karyohliso@gmail.com